Responsive Ad Slot

ÖNE ÇIKANLAR

latest

BABAESKİ HALK EĞİTİMİ MERKEZİ’NDE, “DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ” KUTLANDI

Pazartesi, Aralık 04, 2017


Babaeski İlçesi’nde, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’nce, “Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla kutlama programı düzenlendi.

Halk Eğitimi Merkezi Salonunda düzenlenen kutlama programı, saygı duruşu ve ardından istiklal marşının okunması ile birlikte başladı.

Kutlama Programını, Çocuk Gelişim Öğretmeni Ayşe Kanat ile birlikte otizm spektrum bozukluğu olan Engelli Cihat Mert Kaptan sundu.

Babaeski Gençlik Merkezi’nin de katkı sağladığı programda, Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Kurs Öğretmeni Ressam Füsun Sünnetçioğlu, şunları söyledi. 

“Öğrencilerimle bu yıl beşinci yılımız ve biz birlikte çok şey yaşadık ve paylaştık. Engellilere yönelik eğitim, sağlık ve sosyal hizmetlerin yetersizliğini konuşmak istemiyorum. Sadece empati kuralım ve yaşadıkları zorlukları hissedelim. Birey olarak, yaşama katılmada ki engelleri ve kendilerini ifade etme özgürlüklerinin sınırlılığını düşünelim. Burada engelli bireyler resim ve seramik çalışmaları yapıyor. Ayrıca spor etkinliklerine katılıyorlar. Öğrencilerimden biri bana “burası olmasa hiç dışarı çıkamayacağını” söyledi. Bu sözü ne kadar az imkâna sahip olduklarını gösteriyor. Yaşama katılmaları ve ayrıştırılmamaları için daha çok şey yapılmalı. Eylemlerin daha önemli olduğunu düşünüyorum. Ayrıştırma olmadan eşit haklara sahip olabilmeliler. Konuşmamı yine görme ve işitme engelli olan ve 19.YY’a damgasını vurmuş biri olan Helen Keler ile William Shakespeare’nin sözleriyle bitirmek istiyorum. “Yüzünü güneşe çeviren insan, gölge görmez. Kör olmaktan daha kötü olan tek şey, görebilip de, görüşü olmamaktır. Bir mutluluk kapısı kapanırsa öteki açılır ama kapalı kapıya o kadar uzun baka kalırız ki, açılan kapıyı görmeyiz. Tüm dünya acılarla dolu, aynı zamanda da üstesinden gelenlerle dolu.  Yalnız çok az şey yapabiliriz, birlikte çok şey, aydınlıkta yalnız yürüyeceğime, karanlıkta bir dostla yürürüm Helen Keler. İnsanların çoğu duygularını ifade etmekten korkuyor, reddedilmekten korktuğu için, yaşlanmaktan kokuyor, gençliğinin kıymetini bilmediği için, unutulmaktan korkuyor. Dünya’ya iyi bir şey veremediği için ve ölmekten korkuyor, aslında yaşamayı bilmediği için…” 

Programda Engelli Öğrencilerin Anneleri adına ise konuşmayı, Duygu Karagöz’ün Annesi Ayşe Karagöz yaptı. 

Karagöz, yaptığı konuşmasında şunları söyledi; “Kıymetli misafirlerimiz, değerli anne, babalar ve sevgili çocuklarımız. Çevremize baktığımızda kendine özgü özellikleri ve farklılıkları olan çocuklarımızı görüyoruz. Bu çocuklarımız farklılıkları dışında, her şeyleri ile diğer çocuklara benzerler. Sevilme, sevme, kabul görme, kaynaşma, iş ve meslek sahibi olma gibi ihtiyaçları vardır. Özel gereksinimli olmaları, onların başarısız olacağı ve gelişemeyeceği anlamına gelmez. Engelli çocuklarımız ve aileleri de diğer ailelerin, çocuklarını büyütürken yaşadığı, tüm güzellikleri ve zorlukları yaşarlar, ancak her şeyi daha yoğun ve uzun süreli yaşıyorlar. Yaşamlarının içinde çeşitli uzmanlar, eğitimciler, her alandan doktorlar, terapistler, bulunmaktadır. Bu kişilerle sürekli iletişim içinde olmaları gerekmektedir. Bedensel sağlıkları çok narindir. Çocuklarımız sosyalleşmek için evin dışına çıkmalıdır. Halk Eğitimi Merkezi’nde aldıkları resim faaliyeti, onların en önemli çıkış noktalarından biridir. Resim faaliyeti, onların en önemli çıkış noktalarından biridir. Resim alanında yaptıkları çalışmaları hep birlikte gördük. Bu çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür ederim. Bu etkinliklerin artarak devamını gönülden dilerim. Tüm anneler adına saygılarımı sunarım. İyi ki varsınız çocuklar.”  

Daha sonra kutlama programı, Engelli Öğrenciler tarafından okunan şiirler ve özlü sözler ile devam etti. 

Son olarak ise davetlilere, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’nün,  proje kapsamında hazırlanan ve Eğitimde iyi uygulama örnekleri konulu yarışmada dereceye giren ve ayrıca Hayat boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün, Web Sitesinde Yayınlama hakkı kazanan, Öğrencilerin “Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla hazırladıkları kısa film sunuldu. 

Kutlama Programına, Babaeski Garnizon Komutan Vekili Tank Albay Uğur İçöz, Belediye Başkan Vekili Hayri Tübeler, İlçe Emniyet Müdürü Hakan Hatip, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Ali Osman Cura, Mehmet Korkmaz, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Taner Turhan, Babaeski Gençlik Merkezi Müdürü Beyazıt Örgel, Kurs Öğretmenleri, Engelli Öğrenciler ve Aileleri katıldı.
Haber: Metin KARAKUŞ/Babaeski

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

KAÇIRMAYIN
© Tüm hakları saklıdır.
2010 2020