Responsive Ad Slot

ÖNE ÇIKANLAR

latest

Babaeski’de Tarihi Hamam Kapandı

Salı, Ocak 21, 2014

Babaeskide günümüze kadar gelebilen ender tarihi eserler arasında yer alan ve halen şehir hamamı olarak kullanılmakta olan tek kubbeli, klasik tipteki tarihi bina vatandaşların eskisi gibi rağbet göstermemesi sonucunda ekonomik nedenlerden dolayı işletmecisi tarafından hizmete kapatıldı. 

Mülkiyeti Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait olan Hacı Hasan Mahallesi Fatih Caddesinde Fatih Camiinin karşısında yer alan ve haftanın Salı günleri kadınlara diğer günler ise erkeklere hizmet veren Şehir Hamamının, ihaleyi alan işletme sahibi tarafından yeterli müşterinin gelmemesi ve gider maliyetlerin oldukça yüksek olması nedeni ile kapatılması vatandaşları oldukça üzdü.

Gültekin Korkmaz adlı bir vatandaş, Şehir Hamamının kapanmasının hiçte hoş bir şey olmadığını belirterek, günümüze kadar gelebilen ender tarihi eserler arasında yer alan şehir hamamının tekrar açılması için yetkililerin bu konuya bir an evvel el atmalarını istedi.

Hamamın Tarihçesi ile ilgili edinilen bilgiye göre; kapı üzerindeki kitabesi, Babaeski'nin Yunan işgali sırasında, Yunanlılar tarafından silinmiş olmasından dolayı yapıldığı tarih kesin olarak bilinmemektedir. 

Kaynaklarda Cedit Ali Paşa Camii külliyesi içinde hamamdan da söz edilmektedir. Bazı kaynaklar hamamın yıkılmış olduğunu yazmaktadırlar. Burada Çandarlı Halil Paşa'nın da bir hamamı bulunduğunu ve yıkılmış olduğundan bahsetmektedirler. Evliya Çelebinin seyahatnamesinde ise Şehir Hamamının 1560 yılında Veziri Azam Semiz "Cedid" Ali Paşa tarafından yaptırıldığı yazılmaktadır.

Günümüzde kadar gelen Kadın ve erkek olarak çifte hamam şeklinde yapılmış olan hamamın, kadınlar kısmı yıkılarak sadece erkekler kısmı kalmıştır. Erkekler kısmının girişi "soğukluk-soyunmalık" kısmının kubbesi çökmüş, daha sonra orta pencere üst seviyeden itibaren ahşap çatı ile kapatılmıştır. 1988'de yapılan onarımlarla eski haline getirilmiştir. Duvarları klasik tuğla ve küfteki taşından almaşık olarak yapılmıştır. Kapı da orijinal taş süslemesi vardır. Plan itibariyle klasik Osmanlı hamam planlarına benzemektedir. (Uğur Akagündüz)
Kaynak : Gündem Gazetesi
KAÇIRMAYIN
© Tüm hakları saklıdır.
2010 2020